Još jedan život spašen matičnim ćelijama iz pupčane vrpce

Život sedmogodišnjeg dječaka Zayeda Al Hammadi spašen je zahvaljujući matičnim ćelijama iz pupčane vrpce njegovog trogodišnjeg brata Mohammada.

Sedmogodišnji Zayed Al Hammadi je bolovao od beta talasemije, teškog nasljednog poremećaja krvi koji se javlja kada su oštećeni geni koji reguliraju proizvodnju hemoglobina (proteina u crvenim krvnim ćelijama-(eritrocitima) koji vežu kisik i nose ga po cijelom tijelu). Najčešći tretman u liječenju su redovne transfuzije krvi kako bi tijelo bilo opskrbljeno sa zdravim crvenim krvnim ćelijama. Na žalost to može uzrokovati nezdravu akumulaciju željeza krajem prve decenije života koje dalje oštećuje srce i druge organe. Zayed je bio na redovnim transfuzijama krvi, ali njegovo stanje se pogoršavalo. Nadu su pružale matične ćelije koje su trenutno jedino konkretno i trajno rješenje za ovu vrstu bolesti. Za transplantaciju su iskorištene matične ćelija iz pupčane vrpce njegovog brata. Nakon što se HLA tipizacijom potvrdilo da su braća kompatibilni i obzirom da su matične ćelije pohranjene po najstrožijim standardima, urađena je transplantacija u SAD.

Nakon određenog preioda poslije transplantacije Zayed se u potpunosti oporavio i tragova beta talasemije više nije bilo. Transplantirane matične ćelije regenerisale su koštanu srž dječaka, odnosno podstakle organizam na proizvodnju zdravih crvenih krvnih ćelija.

Život dječaka Zayeda spašen je zahvaljujući matičnim ćelijama iz pupčane vrpce njegovog trogodišnjeg brata Mohammada.

“Sretni smo da smo se odlučili na pohranu matičnih ćelija našeg djeteta, inače naše sudbine sad bi bile potupuno drugačije, sreća moj sin je sada bolje”, izjavio je otac dječaka.

Sa Medicinskog univerziteta Johns Hopkins u Americi, gdje je urađena transplantacija, a koju je predvodio dr. R. Cooke direktor Programa pedijatrijske hematologije i transplantacije koštane srži rekao je: “Odluka o pohranjivanju matičnih ćelija zaista može promijeniti život i vidjeti ovakav pozitivan ishod s Zayedovim slučajem pokazuje samo što je sve moguće matičnim ćelijama. Uvijek preporučujemo porodicama čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce jer može pomoći djetetu, ali i drugim članovim porodice”.

Obzirom da su Muhammadove ćelije pohranjene izvan SAD, u UAE, bilo je neophodno da se provjere svi potrebni kriteriji za transplantaciju. Kriteriji od akreditacija, načina čuvanja matičnih ćelija, kao i mogućnosti sigurnog i pravovremenog transporta matičnih ćelija su svakom pogledu zadovoljeni.