FAMILY-PLUS, partner za sigurniju budućnost

FamilyPlusFAMILY-PLUS je ekskluzivni i ovlašteni partner CryoSave-a, vodeće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija. CryoSave je počeo sa radom u Bosni i Hercegovini 2009. godine i prvi je omogućio roditeljima u Bosni i Hercegovini da pohrane matične ćelije svoje djece. Javnost je tada jako malo znala o pohranjivanju i važnosti matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce. Danas je teško pronaći buduće roditelje koji nisu čuli za pohranjivanje matičnih ćelija. Za više od pet godine koliko je CryoSave prisutan u BiH, skoro 5000 porodica širom BiH su uspješno pohranile matične ćelije svoje djece u CryoSave-u. Porodice koje su svoje povjerenje poklonile CryoSave-u danas su najbolji svjedoci koliko je važna edukacija budućih majki i očeva o značaju pohranjivanja matičnih ćelija.

Trenutno, svoje usluge u Bosni i Hercegovini nudi osam banaka matičnih ćelija. U CryoSave-u je pohranjeno preko 95% od svih sačuvanih uzoraka matičnih ćelija iz Bosne i Hercegovine do sada.

CryoSave u BiH provodi veliki broj aktivnosti i projekata koji za cilj imaju povećanje svijesti o važnosti porodice, edukaciju o trudnoći i porođaju, edukaciju javnosti o matičnim ćelijama i regenerativnoj medicini od kojih izdvajamo samo neke:

1. Program besplatnog porodičnog čuvanja matičnih ćelija

CryoSave je jedina banka koja ima program koncipiran tako da pomogne porodicama koje očekuju prinovu, a u užem srodstvu imaju člana porodice kojem je dijagnostifikovano neko teško oboljenje koje se može tretirati matičnim ćelijama. Do sada je 59 porodica, iz svih dijelova Bosne i Hercegovine aplicirale i dobila potpuno besplatno pohranjivanje matičnih ćelija. Ovim programom, pored društvene odgovornosti, CryoSave šalje jasnu poruku da su terapije i liječenja matičnim ćelijama realnost, da se matične ćelije pohranjene kod CryoSave-a mogu uspješno iskoristiti za terapije i liječenja širom svijeta i na taj način pomaže svima onima kojima je to najpotrebnije.

2. CryoSave prijatelj škola za trudnice

Projekat ima za cilj reaktiviranje postojećih ili osnivanje novih škola za trudnice u BiH kroz donaciju sve neophodne opreme, učila i sredstava. Cilj je da škole za trudnice dostignu najviše standarde i osposobe se za dugoročan rad i služenje trudnicama u njihovim gradovima i regijama. Projekat obuhvata preko 20 škola za trudnice u BiH, a ukupna vrijednost je preko 300.000 KM. Škole se nalaze u Sarajevu, Banja Luci, Travniku, Prijedoru, Novoj Biloj, Istočnom Sarajevu, Gradišci, Zenici, Tuzli, Doboju, Bihaću, Laktašima, Livnu…

3. Priručnik TRUDNOĆA I POROĐAJ – Psihofizička priprema trudnice za porođaj i majčinstvo

Priručnik je isključivo edukativnog karaktera i dostupan potpuno besplatno svim trudnicama u Bosni i Hercegovini u tiražu od 30.000 primjeraka (naručite vaš primjerak). U priručniku su detaljno obrađene teme koje su vezane za trudnoću, porođaj i postporođajni period, što je trudnicama, budućim majkama od velike koristi da se što bolje pripreme za porođaj i majčinstvo.

4. Bilten Matične ćelije i regenerativna medicina

Informativni bilten o matičnim ćelijama, regenerativnoj medicini, liječenjima, istraživanjima i najnovijim dešavanjima u ovoj oblasti. Namijenjen je opštoj i stručnoj javnosti, po sadržaju je informativnog i edukativnog karaktera, sa najnovijim informacijama o liječenjima, terapijama, istraživanjima i globalnim dešavanjima u ovoj oblasti. Bilten se štampa kvartalno u tiražu od 10.000 primjeraka, dostupan je potpuno besplatno u printanoj i elektronskoj formi.