O Matičnim ćelijama

Matične ćelije

Matične ćelije posjeduju izuzetan potencijal da se razvijaju u različite vrste ćelija u tijelu tokom ranog života i rasta. Osim toga, u mnogim tkivima u organizmu one služe kao neka vrsta „unutrašnjeg sistema remonta“ jer se dijele i razmnožavaju kako bi dopunili druge ćelije sve dok je osoba živa.

Detaljnije

?

Zašto čuvati matične ćelije?

Pupčana vrpca je od vitalne važnosti za bebu dok je u maminom stomaku, a na porođaju se ukazuje jedinstvena prilika da sačuvamo “dragocijeni dio” pupčane vrpce. Krv u pupčanoj vrpci sadrži hematopoetske matične ćelije koje se danas koriste za liječenje različitih hematoloških oboljenja.

Detaljnije

?

Izdvajanje matičnih ćelija iz tkiva pupčanika

Danas je poznat značaj čuvanja hematopoetskih matičnih ćelija krvi pupčanika i njihova uloga u liječenju hematoloških (krvnih), imunoloških i metaboličkih oboljenja.Najnovija naučna dostignuća govore o još značajnijoj ulozi matičnih ćelija iz tkiva pupčanika. U posljednjih 10 godina dokazano je da pupčanik predstavlja najvažniji i najbogatiji izvor mezenhimalnih matičnih ćelija

Detaljnije

Istorija upotrebe matičnih ćelija

Maja 1989. obavljena je I transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce. Matthew Farrow iz Sjeverne Karoline, SAD, je tada imao pet godina i bolovao je od Fankonijeve anemije. On je liječen matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce koje su uzete kada je njega mlađa sestra dolazila na svijet.

Detaljnije

Liječenje matičnim ćelijama

Nauka i medicina danas bilježe najznačajnija dostignuća i priznanja upravo na polju regenerativne medicine, odnosno liječenja matičnim ćelijama. Matične ćelije su već do sada promjenile i spasile više hiljada života širom svijeta. Nauka razvija i druge “čudesne” mogućnosti primjene ovih dragocenih ćelija, što može biti veliki korak za čovječanstvo.

Detaljnije