Procedura

Procedura za roditelje koji su zainteresovani za usluge čuvanja matičnih ćelija je slijedeća:

 • procedura-korak1

  Prikupljanje podataka

  Popuniti početni formular te isti dostaviti u kancelariju, predati saradniku, poslati na E-mail adresu, poštom, fax-om. Nakon prijave, roditelji potpisuju Ugovor o usluzi direktno sa odabranom bankom m.ć..
  — Čitaj Više

 • procedura-korak2

  Registracija i uplata depozita

  Nakon unošenja informacija  u bazu podataka i utvrđivanja ID broja, roditeljima se izdaje prvi dio računa. Plaćanje je moguće izvršiti putem deviznog plaćanja u banci.
  — Čitaj Više

 • procedura-korak3

  Preuzimanje seta

  Po dobijanju dokaza o uplati roditelji mogu lično preuzeti Set za uzimanje i transport Uzorka.
  — Čitaj Više

 • procedura-korak4

  Uzimanje uzorka

  Nakon što medicinsko osoblje uzme uzorak otac ili neki drugi član porodice obavještava zaposlenika banke koji dolazi u porodilište i vrši pregled i kontrolu dokumentacije i uzetih Uzoraka te uzorak šalje brzom poštom.
  — Čitaj Više

 • procedura-korak5

  Plaćanje i dostava certifikata

  Nakon što stignu laboratorijski rezultati koji se šalju roditeljima, ujedno se dostavlja i drugi dio računa. Nakon što se izvrši uplata, roditeljima se dostavlja certifikat, finalni dokument, kao dokaz da su matične ćelije uspješno sačuvane.
  — Čitaj Više


 • 01. Popunjavanje formulara Podaci o klijentu

  1. Popuniti ulazni formular  koji predstavlja prvi korak u cjelokupnoj procedure. Formular možete dobiti u kancelariji, zdravstvenoj ustanovi, kod doktora, saradnika, možete ga preuzeti i na našoj web stranici ili se prijaviti putem ON-LINE PRIJAVE na našoj stranici.
  2. Popunjen formular “Podaci o klijentu” možete dostaviti u kancelariju, predati saradniku, poslati na E-mail adresu, poštom, fax-om. U slučaju da niste u mogućnosti formular dostaviti na neki od navedenih načina, možete to obaviti i telefonskim putem uz obavezu da nam naknadno dostavite navedeni formular.
  3. Nakon prijave, roditelji potpisuju Ugovor o usluzi direktno sa bankom matičnih ćelija u dva primjerka, od kojih jedan zadržavaju roditelji, a drugi ostaje za banku.

 

 • 02. Unos u bazu podataka, uplata depozita

  Nakon unošenja roditelja u bazu podataka i utvrđivanja identifikacionog broja, roditeljima se izdaje prvi dio računa na iznos od 210 eura (Depozit).
  Ovaj iznos se odnosi na troškove administracije, Seta za uzimanje i transport Uzorka. U setu se nalazi sav pribor i sredstva za adekvatno uzimanje Uzorka te prateća dokumentacija. Transport Uzorka podrazumijeva slanje Uzorka ovlaštenom kurirskom službom, od porodilišta do laboratorije-banke matičnih ćelija.

  Uplata depozita se vrši direktno na račun banke matičnih ćelija.

  Ukoliko plaćanje vršite u banci, uz račun obavezno treba ponijeti i Informacije o banci koje ste dobili uz račun, zbog pravilnog popunjavanja naloga za plaćanje.

  Nakon uplate prvog dijela računa neophodno je da nam roditelji putem fax-a, E-mail-a ili lično dostavi dokaz o uplati sredstava (SWIFT iz banke).

 

 • 03. Prezimanje seta

  Po dobijanju dokaza o uplati roditelji mogu lično preuzeti Set za uzimanje i transport Uzorka u našoj kancelariji, kod saradnika ili isti može biti poslat direktno na kućnu adresu. Od momenta pruzimanja pa do dana porođaja, Set se čuva samo i isključivo na sobnoj temperaturi. Stiroporni dio Seta nije dozvoljeno otvarati prije dolaska u rađaonu.

  Po preuzimanju Seta, roditelji su dužni da pažljivo pročitaju, pravilno popune i obavezno potpišu od strane oba roditelja svu dokumentaciju uz set. Zavisno od načina preuzimanja Seta, roditelji su u obavezi da popunjenu dokumentaciju predaju uposleniku ili saradniku, te ukoliko su Set s dokumentacijom primili poštom, potrebno je da navedenu dokumentaciju dostave poštom prije porođaja.

 

 • 04. Uzimanje uzorka, slanje seta, laboratorijski izvještaj

  Roditelji su dužni da prije porođaja podnesu zahtjev za uzimanje krvi i tkiva iz pupčane vrpce u bolnici u kojoj planiraju da se izvrši porođaj, ukoliko bolnica zahtjeva tu proceduru.

  Po odlasku u porodilište roditelji sa sobom nose Set za uzimanje i transport Uzorka, predaju ga doktorima neposredno prije ulaska u rađaonu.

  Usluga uzimanja Uzorka radi izdvajanja i čuvanja matičnih ćelija je dostupna na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine, u svakom porodilištu, po propisima koje su definisala Ministarstva zdravlja Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta, slično kao i svugdje u Evropi.

  Uzimanje Uzorka se obavlja neposredno nakon porođaja i bitno je naglasiti da ni na koji način ne ugrožava majku ni dijete niti utiče na prirodan tok porođaja.

  Ovlašteno medicinsko osoblje će izvršiti uzimanje Uzorka u skladu sa navedenim propisima i procedurama  (uzeti min. 80 ml krvi i/ili najmanje 25 cm pupčane vrpce).

  Nakon porođaja i uzimanja Uzorka, otac ili neki član porodice koji prvi primi vijest o završetku poroda je u obavezi da obavijesti saradnika banke matičnih ćelija o završenom porodu. Nakon toga, naš saradnik dolazi u porodilište i vrši pregled i kontrolu dokumentacije i uzetih Uzoraka, prije slanja Uzorka kurirskom službom.

  Nakon provjere uzetog Uzorka i prateće dokumenatcije, operator brze pošte preuzima paket i transportuje ga u laboratoriju matičnih ćelija na dalju obradu.

  Cryo-Save će u roku od 14 do 30 dana od dana slanja Uzorka obavijestiti roditelje o laboratorijskim rezultatima Uzorka.

 

05. Procedura plaćanja Troškova usluge, dostava certifikata

Nakon dobijanja pozitivnih rezultata, odnosno kada je čitava procedura završena i kada su matične ćelije uspješno sačuvane, roditeljima se izdaje dio računa za Troškove usluge.

Roditelji su dužni da u roku od 30 dana od dana dobijanja računa uplate navedeni iznos na računu, u zavisnosti od usluge i načina plaćanja drugog dijela računa (u cjelosti, na tri,šest ili dvanaest rata).

Roditelji su dužni da nam nakon uplate dostave dokaz o uplati na našu E-mail adresu, fax, poštom ili lično, odnosno da dostave dokaze o uplati rata ukoliko su se odlučili za tu opciju plaćanja.

U roku od 45 dana od dana izmirenja finansijskih obaveza, banka dostavlja roditeljima Certifikat, kao dokaz da su matične ćelije uspješno sačuvane.

Roditelji su dužni da po prijemu Certifikata dostavi potpisanu priloženu fotokopiju Certifikata, kao dokaz da su primili isti, na naš E-mail, fax, poštom ili lično. Certifikat sadrži sve potrebne podatke o djetetu, kao i identifikacione podatke lokacija matičnih ćelija na kojima su sačuvane.

Roditelji jedino, potpuno i isključivo raspolažu matičnim ćelijama, do punoljetstva njegovog djeteta od kojeg su uzete matične ćelije.